lördag, september 30, 2006

Veckan som gått...

Har flugit simulator, 2 pass om dagen under veckan som gått.
Allt från grunderna i instrumentflygning till nödprocedurer.
Det går bra och hittintills hänger jag med i utbildningsplanen vilket känns bra.
Lärarna varierar i kvalitet tycker jag, men en instruktör gillar jag, han jobbar även som dirigentlärare på universitetet här i Örebro. Mycket lugn och trevlig prick.
Nu ska jag ha ledig helg och bara slappa, sen börjar allvaret på måndag igen.
Ska försöka skriva lite mer imorgon om veckan som vart.

tisdag, september 19, 2006

Idolbild från sommaren!

Host, nys och snörvel...


Förkyld idag, riktigt förkyld..
Passet i simulatorn gick rätt så bra ändå, men huvudet var inte alls med som det borde vara.
Idag blev det mer "praktiska" flygövningar, hålla höjd och göra branta svängar och stall i olika konfigurationer.

Passet avslutades med en radarvektorerad inflygning och en ILS till bana 19 på Västerås Hässlö.
Inflygningen gick bra och jag fick beröm för den, vilket var kul eftersom jag kände mig halft borta i skallen av förkylning.

Är inkvarterad hos min kompis Björn i Västerås nu och blir så till på fredag.

Flygk*ta som vi båda är så passade vi på att åka ut till hangaren och sätta oss i den Duschessen där vi körde lite torrflygning.

Imorgon ska jag träna på QDR/QDM! Berättar mer om det då!

måndag, september 18, 2006

Smooth controll inputs...


Idag blev det premiär i simulatorn.
En timme lite drygt med "inflygning" på flygplanet, som för övrigt har registreringen SE-XIG. :)

Självklart har jag lyckats dra på mig en förkylning så checklistorna lästes med avbrott för snörvlande..

Mycket ska kunnas "by heart" som jag skrev tidigare och resten av kvällen kommer att gå åt till att plugga in checklistor.

Vad gäller verkligheten i simulatorn så kändes det som att det enda som var verkligt var instrumenten. Grafiken är inget vidare och flygkänslan sisådär. Helt klart ligger ju fokus på instrumenten s det är ju förståeligt att resten inte lades så mycket energi på när de gjorde simulatorprogrammet, som för övrigt är Elite http://www.flyelite.ch/en.

Det mesta gick bra trots att jag var förkyld och allmänt dåsig.
Fick ett plus i kanten av instruktören för att jag flög mjukt men bestämt, "smooth control inputs". :)

Avslutade dagen på Västerås flygplats med att sätta mig en halvtimme i en utav de tvåmotoriga Dutchesarna (på bilden uppe till vänster) och körde igenom checklistorna.

Imorgon fick jag erbjudanden om att sitta med i "baksits" i simulatorn när en annan kille kör. Kl. 06.00... :S Med tanke på att jag räknar 1.30 från Örebro-Västerås så känns det inte så intressant... :P Men vi får se.

Återkommer med mer i vanlig ordning!

onsdag, september 13, 2006

By heart items...

Idag var jag på mitt första skolpass med teoretisk genomgång inför simulatorflygningen.
Mycket saker att komma ihåg då de flesta punkterna i chcklistan ska kunnas "by heart".
Checklistan är ju uppbyggd med punkter som ska göras för varje moment i flygningen, start av motor, uttaxning, uppställning på banan, start, climb etc. etc..
I vissa moment t.ex under climb-fasen kan det vara svårt att läsa checklistan och flyga kärran samtidigt, därför ska exempelvis climb-checklistan utföras som ett "by heart item", dvs. man läser igenom den från minnet och gör allt. Därefter läser man igenom checklistan och dubbelkollar så att man gjort allt.

Efter lektionen gick jag ut i hangaren och satte mig i den tvåmotoriga kärran och läste checklistan och gick igenom allt, kände på knappar o spakar. Nyttigt..
Kändes väldigt trevligt att sitta i en kärra med mycket spakar och knappar!

I vanlig ordning återkommer jag efter mitt första simulatorpass!

tisdag, september 12, 2006

CEFYL hör av sig!


Så kom jag och min co-pilot Björn iväg igår, efter några timamrs väntande. Vädret var inte helt på vår sida på morgonen. Dimman lättade långsamt och vår plannerade start kl 08.30 blev uppskjuten till 11.00.

En trevlig kvinna på flightplanningcenter hjälpte oss med färdplanen och kopplade även över oss till en ännu trevligare meteorolog och vi fick väldigt bra service för vår flygning.

Vi hade plannerat att flyga på 3000 fot men fick begränsa oss till knappt 1300 fot till en början. Någonstans kring Vingåkerstrakten hittade vi en lucka som såg bra ut och vi gick on-top en stund upp till 3000 fot. Vid Motala blev det klar himmel och resten av resan gjorde vi i klar luft.

Garmin 430´n kom bra tillhands under hela resan och det var bra träning för mig att få knappa på den inför kommande skolning.


Benet ner längs östra "kusten" på vänern var riktigt grannt och hade vi inte vart under lite tidspress (jag var nämligen tvungen att vara hemma i Örebro igen och jobba 18.30) hade vi nog tagit en "de-tour" till Visingsö.

Inflygningen till Höganäs genom Ängelholms luftrum gick bra och vi damp ner efter på gräsfältet. Anders meddelade på radion att hamburgarna väntade så vi taxade fort in till klubbstugan!

Jag försökte ringa Malmö ACC (de som har hand om luftrummet för Malmöområdet) och tänkte avsluta den färdplan vi lämnat in. Gör man inte det inom 30 minuter efter att man landat så börjar CEFYL - flygräddningen - att leta efter en, en bra säkerhetsservice.
Min telefon ville inte vara med och jag kom inte fram. Efter 10 minuter ringer flygräddningen och frågar lite oroligt vart vi håller hus.
Onödigt att behöva skrämma upp folk, men ändå skönt att veta att de har koll på en och de väntar inte 30 minuter på att höra av sig.

Flygningen hemmåt gick lika smärtfritt som nerflygningen och jag hann med att studsa i Jönköping på vägen hem. Bra att få träna lite landningar med en noshjulskärra efter att jag bara flugit sporrhjul hela sommaren.

Totalt blev det nästan 5 timmar i luften och det var en utav de roligare flygningarna jag gjort på länge! Imorgon ska jag åka till skolan i Västerås och ha en genomgång inför simulatorflygningen, det ser jag fram emot. Får återkomma med lite info om det imorgon!

söndag, september 10, 2006

Höganäs t.o.r!


Imorgon bär det av söderut!
För att min flygutbildning ska bli godkänd så måste jag flyga några timmar till i så kallat "Cross Country". Det betyder att den flygning jag gör måste vara minst 25 nautiska mil (ungefär 45 km). De flygtimmar jag samlat ihop i sommar har ju mest blivit under bogsering och då flyger man inte så långt ifrån flygplatsen. Dessutom räknas inte de timmar Cross Country jag flugit i motorseglaren på segelflygklubben, vilket jag tycker är lite dumt. Rent flygmässigt krävs det mer plannering och driftsmässigt så är motorseglaren inte lika säker som en "ren" motorkärra. Men men, bara att gilla "luftis" (luftfartsverkets) regler.

Det flygplan jag ska flyga med imorgon är en PA-28 Warrior II, SE-IZG. Flygplanet har många bra hjälpmedel, bl.a en autopilot och en Garmin GNS430 - en GPS som i sig har en massa trevliga funktioner som moving map och annat matnyttigt.
Mer info om den och även en simulator där man kan flyga den på datorn finns på http://www.garmin.com/products/gns430/

Garmins GNS430

Bilden uppe till vänster är från en flygning jag gjorde med samma flygplan förra hösten.

Anledningen till att det blir Höganäs som destination är för att jag ska hälsa på min kompis Anders där. Han är pilot och har kommit lite längre än mig i sin flygutbildning, han åker över till englan nästa lördag för att fortsätta utbilda sig till bolagspilot där.

Hoppas jag kan ta lite bilder från flygningen imorgon och lägga upp här. 5 timmar i luften blir det och jag plannerar att flyga ner via Motala, Jönköping, Hinneryd och sen in mot Höganäs.

Får även med mig en annan flygande kompis, Björn i högersits, vilket känns betryggande.

Mer om flygningen och fler bilder imorgon!

torsdag, september 07, 2006

-"It´s said that flying is long hours of boredom, interrupted with moments of pure panic..."

Hittade rubriken i en utav pärmarna jag fått från flygskolan i Västerås. Jag var där i måndags och hälsade på. Fick ett bra intryck av skolan och de verkar ha ett seriöst skolsystem.
Bl.a använder de ett system som man kan komma åt på nätet för all plannering med flygning, teori osv., nästan som i ett större flygbolag (t.ex SAS) där man kan logga in på bolagets nät och få all info man behöver.

Nåväl, vet inte om jag kan hålla med om det som står i min rubrik. När jag sitter som lärare i segelflygplan eller bara flyger vanligt så är jag oftast inte uttråkad, men jag kan förstå att det kan bli segt att skeppa över atlanten i 8 timmar i en airbus. :)

Har som sagt fått mycket att läsa på inför skolningen nu, 4 pärmar med cheklistor, instrumentnavigering, flygprocedurer och en massa annat kul.
Kursen börjar med 40 timmar i en FNPTII simulator, dvs. en simulator där en cockpit är uppbyggd med alla reglage och instrument som finns i det 2 motoriga flygplan jag sk flyga "på riktigt" senare.
I simulatorn finns det möjlighet att träna inflygningsprocedurer, nödprocedurer etc. etc., allt för att vara så väl förberedd som möjligt inför den riktiga flygningen.
Simulatorn har även ett visuellt system så man ser mark och himmel utanför. Ungefär som i en flygsimulator till PC´n.

Bild från BFSAA´s hemsida http://www.bfsaa.se/ på deras simulator

Efter simulatorflygningen går jag över till att flyga en 2-motor kärra, ungefär 20 timmar blir det på den. BE-76 Duchess heter flygplanet och flygskolan har 2 st i Västerås.

Nu ska jag installera om Flightsimulator 2004 på min dator och börja träna procedurflygning!

Återkommer med mer info!

fredag, september 01, 2006

Slutspurten!


Nu är det snart dags...!
Den 12:e september börjar jag den praktiska skolningen för mitt komersiella flygcertifikat.
Ser verkligen fram emot att få göra klart den utbildning som jag drömt om att få slutföra ända sedan jag var 15 år, nästan 10 år sedan!
Tror det var någonstans i den åldern jag bestämde mig för att jag ville flyga resten av livet, eller iallafall få vara i närheten av flygplan. :)

Jag är en sån kille som alltid pysslat med tekniska saker och funderat och uppfunnit saker med tejp och kartong, kanske inte helt till min mors stora glädje då sakerna ofta tagit stor plats eller stökat ner i kök och vardagsrum.. :P

Att jag valt att börja flyga är nog bara en fortsättning på min nyfikenhet och upptäckarlust jag haft sen jag var liten.
Mitt första flygminne jag kommer ihåg är däremot rätt skrämande. Jag minns hur jag skulle åka med ett större flygplan från Holland till Sverige, jag kan ha vart mellan 5-6 år. Det var en större flygmaskin där man gick ombord via en trappa i bakdelen av flygplanet. Troligtvis var någon form av hjälpmotor (APU) igång och visslade högt i luften. Minns hur jag rädd men nyfiken nästan kröp uppför trappan.
Andra minnen jag har från Holland, då vi bodde där, var när jag fick följa med min kompis pappa, som jobbade som flygmekaniker på KLM, in i en hangar där det stod en 747:a. Ganska mäktig syn när man är liten!

Mitt egna flygande började inte förrän jag var 14 år. Min mor och jag åkte och tittade på flyguppvisningar på en flygdag vid Örebro Flygplats. Jag fick följa med Andreas Edhammer, som var ganska grön certinnehavare då, med upp i ett segelflygplan. Hur illa jag mådde minns jag knappt efter alla hans vikningar, men jag var såld och min snälla mor gick med på att jag skulle få börja segelflyga.

B-G Risberg var min flyglärare och där var det ingen pardon. Antingen flög man som en "tunna skit" eller så var det hur bra som helst! Inga mellanlägen och det var bara att gilla läget och se till att flyga bra så gubben höll sig nöjd. :)

Mitt segelflygcertifikat fick jag i början på sommaren 1998, den 22/6 för att vara mer exakt.
Därefter har det rullat på och sommaren 2004 fick jag så klart mitt PPL (Privatflygcertifikat för motorflygplan) efter 2 år med skolning lite från och till. Jag hade vekligen inte råd att ta ett PPL certifikat då, men det gick vägen tack vare att jag jobbade på 3 extrajobb på sommaren och medans jag gick på gymnasiet. Dessutom hjälpte min flyglärare Anders Gruwald mig genom att inte ta ut full lärarersättning vilket hjälpte mig mycket. Jag flög upp efter den sista timmen i den utbildningsplan där minimikravet var 45 timmar och jag klarade mig med 35 då jag fick tillgodoräkna mig 10 timmar från segelflyget.

Mycket av PPL flygutbildningen var mest att få ihop tiden då jag inte hade något större problem med själva flygningen. 3-punktslandingar med PA-28:an var väl det som var svårast att nöta bort och Gruwalds franska nerver visade sig stundtals.

Hösten 2004 hoppade jag på teoriutbildningen för ATPL-teori (Airline Transport Pilot License), dvs. den teoretiska utbilningen som behövs för att få flyga större flygplan i bolagstrafik.
Utbildningen tog ca 7 månader och för mig blev det en tuff period med mycket pluggande och ett kraschat förhållande på köpet.
Jag ösnakr jag hade sluppit det senare då det förstörde mycket av min tillvaro och jag hade definitivt kunnat slappna av mer på skolan.
Nåja, livet går inte alltid på räls och jag klarade faktiskt alla proven på första försöket, en bedrift jag är rätt stolt över.

Förra sommaren blev det jobb och försök att få ihop flygtimmar för den utbilning jag nu ska gå till hösten. I sommar har jag bogserat segelflygplan på segelflygklubben här i Örebro och till dags dato har jag samlat på mig en bit över 100 timmar i bogsering. Har även suttit som flyglärare i vår motorseglare och fått ihop nästan 50 timmar flygtid där.
Totalt sen i Mars har jag flugit nästan 180 timmar...

Så, det var mitt flygarliv i korthet fram tills nu, slutspurten alltså!
Finns så mycket mer att berätta, men jag vet inte om någon skulle orka läsa allt?

Nu är det bara att ladda inför hösten!
Mycket flygning väntar bakom nästa molntuss!!